0 Item(s) - 0,00 RON

Cosul de cumparaturi(0)

Nu mai sunt produse in cosul tau
Total cos cumparaturi 0,00 RON
Despre lumea apelor - Acvaristica

Despre lumea apelor - Acvaristica

04/03/2022 21:05:58   0 Comentarii

Care e faza cu acvaristica?

Ai cautat pe tot internetul detalii despre acvaristica dar esti si mai in ceata acum? Pentru limba Romana apasa BIGFOOT !
Nu te panica, gata, Bigfoot e aici! ; iti explic cate ceva legat de aceasta stiinta chiar in randurile ce urmeaza!
Stiinta...?
Da” eu vreau doar sa ma uit la 3 pesti pe birou cum innoata nu vreau stiinte…

Lasand gluma la o parte, daca vrei ca micii tai prieteni, chiar si aia 3 de pe birou sa fie cat mai... Știi tu, vii... si fericiti, este nevoie si de putina informatie pentru ei dar si pentru tine, pentru cultura ta generala. Multe alte lucruri le vei descoperi pe parcurs, in timp, chiar si din propriile experiente; cu noi alaturi speram sa fie experiente cat mai placute.

Cum te putem ajuta ?

Intentia noastra este sa fim alaturi pentru a-ti arata calea spre suprafata, pe care va fi necesar sa o urmezi, sa ai cat mai putine insatisfactii, sa ne putem reciproc sustine si ajuta. Pana la urma daca esti pasionat si practici acvarististica, este pacat sa devina o amprenta stresanta in viata ta; magia acvaristicii inseamna, sa bucure privitorul prin designul deosebit, naturaletea ei, si frumusetea activitatilor care au loc pentru sustinerea unor animale de companie cu branhii, antene, cruste, sau clesti chiar la tine acasa, la birou sau in orice alt loc care poate sa indeplineasca conditiile minime de confort.
Asadar acventurierule, esti gata? Sa-ncepem!

O scurta introducere

Acvaristica are un scop aproape magic, sa aduca natura acvatica, care este atat de dificil de vizualizat in ecosistemele specifice aproape de privirile oamenilor, mai ales acum cand aceasta lume “moderna” cum ii spunem noi cu un stil de viata aparte, pare sa ne indeparteze tot mai mult de mediul natural si frumusetile ascunse ale acestuia. Acvariologia cum se mai numeste ea, are contributii deosebite prin ajutorul oferit pastrarii animalelor din ce in ce mai rare tefere si nevatamate.
Poate ca in ziua de astazi rolul acestor stiinte hobistice este mai important decat in toata istoria, conservand insasi viata!

Cum se descrie aceasta?

Acvariologia este parte a biologiei, o putem considera stiinta sau parte a unei/unor stiinte. In acvaristica regasim biologie insa si chimie; chiar si fizica este prezenta in definitii si explicatii despre setarile si modul de functionare al unui acvariu, poate fara sa ne dam seama de asta, nefolosind constient toate aceste informatii. De altfel ne intalnim zilnic cu aceste stiinte in vietile noastre cotidiene.
În acvaristica au loc tot felul de fenomene impresionante, cu importanta variata la nivelul ecosistemului unui acvariu, de care si tu, drag acvarist sau acvarista, incepator sau incepatoare, care citesti acum articolul acesta, te vei lovi la un momentdat sau chiar te-ai lovit, astfel, ajungand aici.

Dezvoltarea acvaristicii

Acvaristica este o stiinta dezvoltata in cea mai mare parte de proprii ei adepti, asadar regulile si limitarile ei sunt explicate prin folosirea celorlalte stiinte conexe, prin experientele traite si observatiile pasionatilor. Acestea duc la slefuirea ei continua.

Rolul internetului in acvaristica ( cum sa inveti corect )

Internetul a sustinut progresiv ascensiunea acvaristicii, insa este usor sa cazi prada informatiilor false sau gresite, daca nu ai cunostintele necesare sa gasesti o sursa de incredere si experimentata.
Poti ajunge sa te intrebi : „Cu ce gresesc oare? ce trebuie sa mai stiu? Am facut tot ce spunea x si y… ” ; pentru asta vom pune la dispozitie suporturile noastre : pachetele de sprijin (suport), si, in mod accesibil si gratuit, blogul, care iti vor raspunde la o varietate foarte mare de intrebari.
Prietenul nostru Gogu a invatat de la Wikipedia asta: ( Am simplificat putin citatul original, ca sa vezi si sa intelegi mai bine elementele de baza ) : “Acvaristica, numita si acvariologie este stiinta care se ocupă cu studiul unui mediu, izolat de mediul natural din care provine. Principalele animale prezente într-un acvariu sunt peștii exotici, care au fost inițial capturați din mediul lor de viața, salbatic; dar după acomodări și reproduceri succesive numeroase specii își au originea în acvariu. Acvaristica este o ramură a acvaculturii, practicabilă într-un mediu protejat, care se ocupă cu descrierea, creșterea si reproducerea unor specii de pești și a plantelor compatibile acestora.” Multumim amabilitatii domnului Gogu! Definitia wikipediei despre acvaristica este insa departe de a explica lumea cu branhii, cochilii si solzi, lasandu-ne pe noi impreuna sa o descoperim pas cu pas; este totodata o baza buna pentru cultura generala si un punct de pornire calitativ.

Ce trebuie sa pricepi chiar de la inceput?

Acvaristica poate fi foarte simpla in practica, sau foarte complexa. Unele ramuri pot avea un nivel de complexitate ridicat si pentru pasionatii avansati in acvariologie ; asadar crede-ma ca daca intentionezi sa stii “tot” despre toate, mai gandeste-te. Pare o gluma, insa nu este; chiar si cu informatia din prezent, domeniul acvaristicii si varietatea fiintelor accesata de ea, se dezvoltă continuu, atat din punct de vedere al informatiei, cat si al tehnologiilor folosite; mereu se va ivi cate ceva nou de invatat care te va ajuta la pastrarea acvariilor in stare buna, sau iti va lumina probleme din trecut care au dus la insucces in acvaristica.
Cum spuneam mai devreme, este foarte usor sa cazi prada unor informatii incorecte sau generalizate, cand cel care a postat informatia eronat aplicata de cititor, sa nu aiba experienta necesara si sa se refere fara sa-si dea seama la un fenomen sau intamplare izolata, care doar in cazul acvaristului scriitor a avut succes! Aceasta nu este o regula, insa internetul este foarte vast si extins, iar oamenii care-i umplu filele sunt si ei vasti si diversi. Nu uitati ca atat acvaristica cat si internetul in formele lor actuale au fost create de oameni, lasand loc de erori mai mult sau mai putin grave. Haide sa vedem de ce alte informatii interesante si abilitati vei mai avea nevoie in aceasta aventura acvatica ! Depinde de dorinta ta pana unde te afunzi in aceasta minunata si uimitoare lume pe care prin aceste postari speram sa o descoperim impreuna, picatura cu picatura din acest ocean adanc de informatii, denumit poate prea simplu, acvaristica…! Ce trebuie sa mai inveti tu in acest stadiu din postarea actuala ar fi ca “acvaristica” este compusa din doua ramuri principale plus o ramura mai putin discutata:

  1. acvaristica de apa dulce
  2. acvaristica marina
  3. Intre aceste doua componente Bigfoot ii mai atribuie una: - acvaristica salmastra , care nu se integreaza bine in cele doua, in toate cazurile fiind nevoie sa o luam separat.

Destul cu savantismul, haideți sa ascultam explicatiile amicilor locatari in aceste tipuri de acvaristica!
Gupyla : „Acvaristica dulcicola este legata de mediul cu apa dulce; inseamna acvaristica in care nivelul de salinitate al apei ( adica sarea din apa ) e foarte redus, aproape inexistent.”
Dory : „Acvaristica marina isi are originea in mediul marin, descrisa de un nivel de salinitate ridicat.”
Dl Argus : „Acvaristica salmastra, asa cum probabil ati ghicit, isi are originea in tipul de apa salmastru si reprezinta nivelul de sare al apei mai ridicat decat in apa dulce, dar mai scazut decat in apa sarata.”

Bigfoot ! Pot amesteca pestii dulcicoli cu cei marini?

In majoritatea situatiilor, acest lucru este imposibil. Iti recomandam sa vizualizezi categoriile site-ului nostru, vei observa ca nu degeaba pestii sunt pusi in locuri separate. Spunem „majoritatea”, pentru ca exista unele cazuri mai ales in natura (foarte izolate si specifice), unde unele specii marine pot tolera mediile salmasticole dar si dulcicole pe perioade mai mari de timp, sau chiar le folosesc pentru reproducere.

Poti sa fii mai explicit?

Gandeste-te la acvaristica ca si la un joc pe calculator; adica ai instructiunile cu care tu poti sa parcurgi toate nivelele lui. Nivelul personajului tau va creste pe parcurs, insa asta depinde foarte mult de priceperea ta, si felul cum vei folosi abilitatile dobandite, instructiunile nefiind suficiente pentru a ajunge la ultimele nivele ale jocului si a le castiga. Asa este si la acvaristica, exista setup-uri pentru toate nivelurile de jucator. Unele vor necesita sa ai un „level” mai ridicat decat altele.

Bigfoot… vreau sa stiu mai mult!

RABDARE !

Daca vrei sa cunosti acvaristica ai nevoie de rabdare. Caracteristica cheie a unui acvarist si arma lui suprema este rabdarea. Din pacate, în nici un magazin de specialitate, fizic sau online, nu o vei gasi disponibila comericializarii. Si nu, nu au luat-o altii inaintea ta pe toata, asa cum ti se va parea la prima vedere cand discuti cu acvaristi avansati, care parca au contribuit la evolutia vietii pe Terra prin cate stiu; cheia rabdarii este la tine, invata sa o pui in practica! Nu ai rabdare? exista betta (prietenii stiu de ce), sau alte tipuri de amenajari ale acvariilor despre care vom discuta in postarile viitoare, care te vor ajuta sa incropesti rapid un mediu de viata simplu pentru anumite vietuitoare mai iertatoare. Rabdarea investita iti va fi rasplatita din plin! Nimic nu se compara cu un acvariu in care totul merge bine, iar vietuitoarele tale isi arata culorile si comportamentele lor uimitoare.

Da, dar sunt PASIONAT !
Un alt atu il reprezinta pasiunea pe care o implici in hobby ul tau; aceasta se va observa in calitatea intretinerii sistemului sau sistemelor de care te vei bucura, in tehnologiile folosite pentru a le sustine si pe care vei invata impreuna cu mine cum sa le construiesti sau alegi prin diverse postari sau ghiduri special concepute direct de pe site, sa iti usureze drumul spre cunoastere.

Informatia este multa…

Dupa cum vei observa sau ai observant deja, acvaristica poate fi complicata, la un nivel extrem de ridicat, dar poate fi si simplificata. Acest level ridicat are si niveluri de baza, sau contextuale cu care iti voi face cunostinta pe parcurs prin celelalte postari. Nu te lasa descurajat! Dupa ce deprinzi bazele si inveti cee ce te intereseaza pe tine din acest ocean de informatii, te poti juca asa cum vrei tu cu restul componentelor din amenajarile tale, care sigur vor fi foarte reusite!

Nu ai inteles foarte bine ce am discutat?

Nu-ti fa griji, cu siguranta urmatoarele noastre articole vor contribui in a te ajuta sa descoperi aceasta ciudata, dar impresionant de frumoasa componenta a categoriei animalelor de companie !

Acest articol a ajuns la final, speram ca ti-ai facut o idee despre ceea ce reprezinta acvaristica la nivelul ei cel mai general . Te-a ajutat articolul nostru? Este important pentru noi sa intelegi ca depunem un efort deosebit sa mentinem aceste articole cat mai complete, insa ele se vor compla pe parcurs, unele cu altele, tot ce va fi nevoie sa faci este sa iti alegi informatiile de care tu ai nevoie si sa le citesti cu placere !
Lasa-ne un comentariu, si salute-ne ce mai astepti? Hai si tu in aceasta acventura spectaculoasa!


Leave a Reply

*
*Not Published
Site url with http://
*