
O lume sub sticla - Terariul
Ce este un terariu?
Terariile , cunoscute și sub numele de grădini sub sticlă, un fel de acvarii uscate sau umede, vă permit să proiectați și să creați ecosisteme mici cu animale, plante și alte elemente decorative în interiorul unei incinte de sticlă.
Terariile aduc elementele naturale conținute la domiciliu sau la birou și pot dura câțiva ani cu o îngrijire adecvată. Terariile au general o întreținere redusă și, cele doar cu plante, necesită mai puțină atenție decât majoritatea celorlalte plante de ghiveci. Acestea necesită întreținere ocazională pentru a menține un mediu sănătos pentru animalele și plantele dumneavoastra. Atunci când vă orientați către un terariu este necesar să evitați să faceți anumite greșeli Despre aceste greșeli vom discuta astăzi prin intermediul acestei postări minunate a blogului nostru.
Exemple de greșeli pe care le-ați putea comite în terariu :
Prea multă lumină
Majoritatea plantelor potrivite pentru terarii nu necesită lumină extrem de puternică. Dacă este plasat în soare direct sau într-o lumină extrem de puternică, sticla de terariu poate acționa ca lupă și arde plantele. Temperaturile din interiorul terariului pot crește rapid și, înainte de a vă da seama, atmosfera din terariu poate deveni lTe-a ajutat ar fel de umeda și încinsă ca o saună. Majoritatea plantelor naturale sau animalelor nu pot tolera acest tip de căldură, deci cel mai bine este să țineți terariile în afara soarelui direct.
Prea puțină lumină
În timp ce prea multă lumină poate provoca probleme, majoritatea plantelor au nevoie de cel puțin o sursă de lumină pentru a supraviețui. Dacă terariul dvs. nu primește suficientă lumină indirectă (de la soare; filtrata prin perdea de exemplu), utilizați lumini special proiectate pentru teraristica, sau lumini fluorescente pentru a oferi lumină suplimentară; sau așezați terariul mai aproape de o fereastră care primește lumină bună, dar indirectă.
Atenție!
Dacă în terariu aveți animale, luați în considerare necesitățile fiecărei specii referitoare la condițiile de iluminare, in multe cazuri pentru majoritatea cerințelor speciilor, cât și pentru o vizualizare corespunzătoare lumina ambientală filtrată nu va fi suficientă, iar cea directă de la soare ar putea crește temperaturile mult prea mult si/sau prea rapid (vezi mai sus ce se întâmplă dacă ai prea multă lumină sau lumină naturala, direct de la soare)
Prea aproape de sursele de căldură sau curenți de aer rece puternici
Asemenea acvariilor și terariile pot suferi din cauza curenților reci sau a surselor de căldură puternice din apropiere.
Căldura generată de un radiator de exemplu vă poate ucide plantele rapid cât și animalele mai sensibile. Dacă vă așezați terariul pe sau lângă un radiator sau altă sursă de căldură, majoritatea plantelor naturale de terariu nu vor putea supraviețui. Va fi necesar sa amplasați terariul la o distanța optimă atât fată de o sursă de căldură, cât și de sursele de curenții cu aer rece cum ar fi de exemplu geamurile mai vechi, pe unde pătrunde aer rece în timpul iernilor cu temperaturi foarte scăzute.
Sticlă murdară
Din când în când, curățați geamurile terariului atât în interior, cât și în exterior. Dacă sticla este prea murdară sau ceațoasă, va fi greu ca lumina să ajungă la plantele voastre atunci când folosiți iluminare naturală. Aspectul terariului va avea de asemenea de suferit în cazul în care sticla acestuia este murdară. Folosiți pentru curățare o hârtie umedă (în interiorul terariului, umezită doar cu apă) sau o cârpă fără scame. Nu utilizați produse de curățare dure pe interiorul terariului, deoarece substanțele chimice din produsele de curățare vă pot dăuna plantelor și animalelor pe care le creșteți.
Udarea excesivă
Este ușor să suprasaturați terariile cu apă. O modalitate de a preveni supra-udarea este utilizarea unei sticle cu pulverizare în loc de udare propriu-zisă. Dacă din greșeală faceți supra-udare, absorbiți orice surplus de apă cu un prosop de hârtie. Lăsați partea superioară a terariului deschisă (dacă este posibil) până când s-a uscat și stabilizat nivelul de umiditate al terariului dumneavoastră.
Si uite asa dragi terariști, sau viitori terariști, pasionați sau hobby-ști a venit timpul sa încheiem și acest articol. Fiți cu ochii pe blogul nostru pentru noi postări despre acvarii, terarii, dar și multe altele! Vă salutam de incheiere, dar nu inainte sa va invitam sa interactionati cu noi in rubrica de comentarii a blogului!
Te-a ajutat articolul nostru? Este important pentru noi sa intelegi ca depunem un efort deosebit să menținem aceste articole cât mai complete, însă ele se vor completa pe parcurs, unele cu altele. Tot ce va fi nevoie să faci este să îți alegi informațiile de care tu, drag pasionat ai nevoie și să le citești cu plăcere ! Acestea fiind spuse, lasă-ne un comentariu, și salută-ne, ce mai astepți?
test
Leave a Reply Cancel Reply